Presentació de Joan Galiana, ceramista.


Parlar sobre l'obra de Joan Galiana sempre és difícil per la subjectivitat pròpia de l'autor i l'espectador.

Un primer pas important és poder conèixer a la persona per veure a través d'ell, per tant em prendré la llibertat primer de "veure" a la persona abans que l'obra.
Joan Galiana considero que és una persona dinàmica, vital, emprenedora, l'edat li ha format un caràcter fort i la vida l'ha fet sensible. Per tant, després d'anys de conèix-se'l puc afirmar, amb molt petitó marge d'error, que el ventall de grisos que tots tenim a la vida, en ell s'ha reduït considerablement ja que està de tornada de moltes coses.


Però no de totes, la ceràmica, un motiu per mantenir el cos, el cap i el cor en plena activitat per tal de reflectir en les obres, les seves idees i vivències. Per amb ell, la ceràmica és un repte, la tècnica, la investigació, el tamany, representar alguna cosa concreta, és d'admirar quan una persona vol endentrar-se en un tipus d'art, per entendre'l, per treballar-hi per dominar-lo, és per això i pel seu esperit lluitador, que en les seves obres podem veure peces no realistes, però totes tenen el seu significat, línies dures, treballades amb refractari i esmalts aspres amb colors austers, els protagonistes són el sentit, la forma, l'espai, les arestes, les corbes, les tres dimensions.

Cal mirar la seva obra, amb deteniment, des de tots els angles, els jocs dels primers plans amb els del fons, tal com s'ha de mirar les escultures, i aquestes de Joan Galiana val la pena mirar-les així.

Xavi Pino Pedro
Cap del taller de ceràmica de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona
a Tortosa